Bostadsbidrag

Har man svårt att klara hyran kan det vara värt att söka bostadsbidrag

När en barnfamilj har svårt att få pengarna att räcka till boendekostnaderna så kan det vara aktuellt med bostadsbidrag. Det här är ett statligt ekonomiskt stöd som är till för att hjälpa barnfamiljer att klara av ekonomin. Det ges både för hyresbostad och då man äger sin bostad, och man ansöker om bidraget hos Försäkringskassan. Innan du skickar in en ansökan om bostadsbidrag så kan det vara klokt att först använda den hjälp som ges på Försäkringskassans hemsida med att räkna ut om du kan få bidraget och i sådant fall hur mycket du får.

Det finns flera saker som påverkar hur stort bostadsbidraget blir. Försäkringskassan beaktar saker som din inkomst, hur mycket bostaden kostar i hyra eller avgift, hur stort hemmet är och även hur många barn som bor i det.

Vem kan få bostadsbidrag?

Det är barnfamiljer som har barn boende i hemmet som kan få bostadsbidrag. Dessutom så ska man betala mer än 1 400 kronor per månad för sin bostad för att det ska bli aktuellt med bidraget. Om man har mer än 423 000 som sammanlagd årsinkomst för hushållet så kan man inte få bostadsbidraget, och normalt sett så krävs det att man även är folkbokförd på adressen som man söker för. I det fallet att man kanske har varit utsatt för brott och måste ha kvar sin gamla adress som ett skydd så kan man få bostadsbidrag för en bostad där man inte står skriven. Det kan också vara så att man bor i bostaden under en kortare tid som inte kräver folkbokföring och då kan man också få rätt till bidraget utan att vara folkbokförd på adressen.

Ansöka om bostadsbidrag

Man ansöker alltså om bostadsbidrag hos Försäkringskassan och det här kan man göra direkt på deras hemsida online. Inom 30 dagars tid så ska man ha fått ett besked från Försäkringskassan och om det blir positivt så kommer utbetalningen att göras den 27:e samma månad. Om man redan är efter den 27:e så kan man få pengarna utbetalade i efterskott så att man inte måste vänta en hel månad på att få bidraget.

Barn som bor i flera hem

Om det är så att man har barn som flyttar mellan två olika hem så kan man få bostadsbidrag trots att barnet inte alltid bor i hemmet. Det räcker att barnet bor minst 30 dagar per år i bostaden för att man ska ha rätt till bostadsbidraget. Så länge som bostaden är minst 40 kvadratmeter stor och består av minst två rum och ett kök så kan man ansöka om bostadsbidrag då man har ett barn som stundtals bor i den.